Beach Clean Up en Belgique!

 

Les Surfers se battent contre les déchets en mer.
23 Mars 2014-15 endroits de beach clean up à la côte belge

Eneco Clean Beach Cup 5:

Le Belgique s’y met aussi.
95% des oiseaux de mer du Nord ont du plastique dans l’estomac! Partout dans le monde ils  meurent chaque année en masse et plus d’un demi-million d’animaux marins meurent enchevêtrés dans du plastique et la cerise sur le gâteau, nous mangeons nos propres déchets à nouveau une fois le poisson dans notre assiette. Les déchets marins et l’impact destructeur sur les humains et l’environnement est de plus en plus marqué mais malheureusement pas assez pris en compte. Pour renverser la vapeur et sauver la mise; Eneco et 15 clubs de surf de la côte belges seront les premiers à répondre à l’appel afin de nous rappeller par un nettoyage de printemps qu’il est important de garder notre plage propre et belle. Avec la Coupe du Clean Eneco,  notre pays  prend part pour la cinquième fois au nettoyage de la plage avec la Surfrider Foundation Europe qui organise cela au travers le monde et ce déjà plus de 19e fois.

Rejoignez-nous nombreux et aidez nous à garder les plages propres!

Club participants et résultats de l’année passée. 

Side Shore Surfers – De Panne: 90 deelnemers – 806 kg. – 3,5 km
KYC – Koksijde: 10 deelnemers – 95 kg. – 1km.
Sycod – Oostduinkerke: 35 deelnemers – 280 kg. – 3 km.
Surfclub Windekind – Oostduinkerke: 207 deelnemers – 900 kg. – 2 km.
De Kwinte – Westende: 35 deelnemers – 315 kg. – 1 km.
VVW Outside – Oostende: 99 deelnemers – 204 kg. – 5 km.
Twins – Bredene: 40 deelnemers – 536 kg. – 2,5 km.
Windhaan – De Haan: 64 deelnemers – 572 kg. – 4 km.
Surfing Elephant – Wenduine: 43 deelnemers – 662 kg. – 5 km.
O’Neill Beachclub – Blankenberge: 24 deelnemers – 118 kg. – 2 km.
Icarus Surfclub – Zeebrugge: 66 deelnemers – 412 kg. – 4 km.
Anemos – Knokke-Heist: 32 deelnemers – 202 kg. – 2 km.
RBSC basis Duinbergen – Knokke-Heist: 20 deelnemers – 75 kg. – 1,5 km.
RBSC basis Zoute – Knokke-Heist: 32 deelnemers – 285 kg. – 3 km.
Surfers Paradise – Knokke-Heist: 100 deelnemers – 423 kg. – 2,5 km.

Partenaires
Eneco, SodaStream, Hyundai, Studio Brussel, Red Bull, NRJ, De Morgen, La Libre Belgique, La Dernière Heure.

Plus d’infos:
Organisateur
Sven Fransen
0477/23.61.30
sven@swell.be

Contacts pour la presse
Sandra Dierick
0486/87.06.16
sandra@sunshinepromotions.be
Kristof Bouckaert
0486/16.41.29
kristof@teksteffect.be

Des informations générales supplémentaires
Le top dix des déchets de l’an dernier: dix déchets à ne plus voir
1. morceaux de plastique
2. bouteilles en plastique
3. matériel de pêche
4. mégots de cigarettes
5. des sacs en plastique
6. récipients alimentaires
7. styromousse
8. bandes hygiéniques
9. morceaux de verre
10. boîtes en plastiques

 

Surfers strijden tegen afvalberg in zee 

Zondag 23 maart 2014 – 15 locaties Belgische kust


Eneco Clean Beach Cup 5: 

Belgisch luik van wereldwijde strandschoonmaak

Maar liefst 95 procent van de Noordzeevogels zit met plastic in de maag. Over de hele wereld sterven elk jaar anderhalf miljoen zeedieren door te stikken of verstrikken in plastic en als kers op de taart eten wij ons eigen afval weer op. De zee-afvalberg en de vernietigende gevolgen voor mens en milieu worden steeds beter in kaart gebracht maar nemen helaas niet af. Om het tij te helpen keren slaan Eneco en 15 Belgische surfclubs op de eerste zondag van de lente de handen in elkaar om grote schoonmaak te houden op ons teerbeminde strand. Met de Eneco Clean Beach Cup neemt ons land voor de vijfde keer deel aan de strandopruimactie die Surfrider Foundation Europe wereldwijd voor de 19de keer organiseert.

“We willen met onze actie vooral de aandacht vestigen op de onvoorstelbare hoeveelheid plastic die elk jaar in de oceanen belandt en er helaas voor altijd blijft,” vertelt Eneco Clean Beach Cup organisator Sven Fransen. “De kunststof is niet biologisch afbreekbaar en dat merken wij aan den lijve in het water. We kunnen er echter ook zelf iets aan doen en die boodschap willen we uitdragen.” De zee opruimen ligt moeilijk maar 80 procent van het strandafval is uit zee aangespoeld. “Door de kustlijn schoon te maken, tonen we hoe groot het probleem is,” weet Sven. Vorig jaar haalden 50.000 vrijwilligers in 40 landen tijdens het eerste weekend van de lente meer dan 36.000 vuilniszakken afval van het strand. België droeg met zes ton afval een stevige steen bij.

Verbod op niet-herbruikbare plastic tasjes: ban the bag!

Stilaan worden de eerste lokale maatregelen genomen om plastic afval te reduceren maar de industrie verweert zich met man en macht. Het wereldwijde verbruik van plastic neemt nog steeds toe en het grootste deel van het afval wordt verbrand of gestort. “Daarom moeten we plastic zakken en verpakkingen verminderen of helemaal weren, vertelt Sven. “Recycleren en hergebruiken helpt ook maar minder afval is sowieso de beste oplossing!” De Eneco Clean Beach Cup pleit daarom voor een verbod op niet-herbruikbare plastic tasjes. Er worden wereldwijd jaarlijks 500 miljard van die zakjes gebruikt en 8 miljard daarvan belanden in het milieu. In Europa gebruiken we elk zo’n 200 zakjes per jaar.

Vlaamse professor ontdekt plastic in mosselen

Vorig jaar ontdekten Vlaamse wetenschappers voor het eerst plastic 5.000 meter diep in zee. Tijdens hun jarenlang onderzoek vonden ze ook in de Noordzee altijd maar meer plastic. “Het spoelt massaal aan op het strand”, zegt de Gentse professor milieutoxicologie Colin Janssen. “Op elke 100 meter Belgisch strand ligt er gemiddeld 10 kilogram afval. “En het doodt dieren.” Ook wij krijgen de rekening letterlijk al terug op ons bord. Plastic verbrokkelt door zonlicht en golfslag tot onzichtbaar kleine deeltjes die ronddrijven, zich in de zeebodem nestelen of in de voedselketen belanden. Janssen en zijn team stelden vast dat als je één kilogram mosselen eet, je tot 600 deeltjes microplastics in je maag krijgt. Pas binnen twee jaar zal duidelijk worden wat er met dat plastic in een menselijk lichaam gebeurt… Die kleine stukjes zitten trouwens ook in heel wat verzorgingsproducten. Wil je wassen, scrubben of tanden poetsen zonder plastic naar zee te spoelen, gebruik dan deze app: Beat the Microbead.

Kennis is macht

“Gooi afval op de grond en een vis krijgt het in de mond.” Onder dat motto wil Surfrider Foundation Europe dit jaar extra aandacht vragen voor het trieste feit dat meer dan driekwart van het afval dat in zee belandt afkomstig is van op het land. Eender waar een papiertje of iets anders weggooien heeft dus een grote impact op het maritiem milieu. Omdat kennis macht is, worden dit jaar gedetailleerde verslagen gemaakt van de afvalbergen. De verantwoordelijken van de meer dan 1000 stranden ter wereld zullen elk een fiche invullen zodat Surfrider Foundation een beter overzicht krijgt van het soort afval op de verschillende kusten gevonden wordt. Ook rivierbeddingen zullen geanalyseerd worden, om zo de afvalstroom beter in kaart te brengen en als wapen te kunnen gebruiken in de strijd voor een betere waterkwaliteit van de wereldzeeën.

Het Belgische luik

“Door massaal te helpen opruimen kunnen we allemaal samen een sterk signaal geven. De surfers nemen het voortouw maar iedereen is welkom!”, nodigt Sven uit. Elke vrijwilliger wordt getrakteerd op een drankje maar enkel de locatie met het grootst aantal opruimers wint de Eneco Clean Beach Cup trofee. Vorig jaar bracht de actie (ondanks de hevige vrieskou) meer dan 1000 vrijwilligers op de been die meer dan 6.000 kilogram afval van meer dan 40 kilometer strand ruimden. Surfclub Windekind uit Oostduinkerke ging met 207 deelnemers en 900 kg. voor de derde keer met de Clean Beach Cup aan de haal. Wie doet het dit jaar beter?

Net als vorig jaar krijgt dit event de volle steun van Studio Brussel dat deze keer zijn tenten zal opslaan in Oostduinkerke om van daaruit LIVE uit te zenden en de Eneco Clean Beach Cup en de vrijwilligers via de radiogolven een hart onder de riem te steken. Het event krijgt dit jaar ook nog heel wat support van Radio NRJ en La Libre Belgique in Wallonië en De Morgen in Vlaanderen. Iedereen in de bres voor een betere wereld dus. We hopen dan ook op jullie steun te mogen rekenen in de vorm van aankondigingen en verslagen om dit probleem zo wijd mogelijk onder de aandacht te brengen.

Deelnemende locaties & behaalde resultaten vorig jaar

Side Shore Surfers – De Panne: 90 deelnemers – 806 kg. – 3,5 km
KYC – Koksijde: 10 deelnemers – 95 kg. – 1km.
Sycod – Oostduinkerke: 35 deelnemers – 280 kg. – 3 km.
Surfclub Windekind – Oostduinkerke: 207 deelnemers – 900 kg. – 2 km.
De Kwinte – Westende: 35 deelnemers – 315 kg. – 1 km.
VVW Outside – Oostende: 99 deelnemers – 204 kg. – 5 km.
Twins – Bredene: 40 deelnemers – 536 kg. – 2,5 km.
Windhaan – De Haan: 64 deelnemers – 572 kg. – 4 km.
Surfing Elephant – Wenduine: 43 deelnemers – 662 kg. – 5 km.
O’Neill Beachclub – Blankenberge: 24 deelnemers – 118 kg. – 2 km.
Icarus Surfclub – Zeebrugge: 66 deelnemers – 412 kg. – 4 km.
Anemos – Knokke-Heist: 32 deelnemers – 202 kg. – 2 km.
RBSC basis Duinbergen – Knokke-Heist: 20 deelnemers – 75 kg. – 1,5 km.
RBSC basis Zoute – Knokke-Heist: 32 deelnemers – 285 kg. – 3 km.
Surfers Paradise – Knokke-Heist: 100 deelnemers – 423 kg. – 2,5 km.

Eneco en surfers gaan samen voor duurzaam

Eneco België staat de surfers graag bij in hun strijd tegen zee-afval. “Wij zijn de eerste grote energieproducent die een alternatief biedt voor de vervuilende productie en dat bovendien aan een betere prijs,” vertelt Christophe Degrez, algemeen directeur van Eneco België. “We kiezen ervoor om zo veel mogelijk in België te produceren. Daarvoor wordt volop geïnvesteerd maar voor Eneco is investeren in een beter leefmilieu even logisch. De strandschoonmaak en Eneco streven allebei op een duurzame manier naar een schoner milieu en de wind is bovendien een mooie passie die we met de surfers delen,” besluit Degrez. Eneco strijdt ook met WWF actief tegen klimaatverandering en is het eerste energiebedrijf ter wereld dat de titel Climate Saver krijgt.

SodaStream streeft naar een wereld zonder plastic flessen

Jaarlijks worden meer dan honderden miljoenen waterflessen gestort en dat aantal neemt nog toe. Voorgaande edities van de Eneco Clean Beach Cup leverden het trieste bewijs dat PET flessen helaas ook in zee belanden. SodaStream streeft naar een wereld zonder plastic flessen en laat iedereen daarvoor kraantjeswater tot bruiswater of frisdranken in een herbruikbare fles omtoveren. Een heel jaar kraantjeswater is trouwens even belastend voor het milieu als een autoritje van 20 kilometer. De CO2 voetafdruk van SodaStream is zelfs 80 procent minder dan kant en klare frisdranken. Dat klinkt voor de Eneco clean Beach Cup als muziek in de oren en dus is SodaStream een ideale partner.

Partners

Eneco, SodaStream, Hyundai, Studio Brussel, Red Bull, NRJ, De Morgen, La Libre Belgique, La Dernière Heure.

Meer info

Organisator
Sven Fransen
0477/23.61.30
sven@swell.be

Persverantwoordelijken

Sandra Dierick
0486/87.06.16
sandra@sunshinepromotions.be

Kristof Bouckaert
0486/16.41.29
kristof@teksteffect.be

Extra achtergrondinfo

De afval top tien van vorig jaar: tien om niet te zien

1. stukken plastic
2. plastic flessen
3. visgerief
4. sigarettenpeuken
5. plastic zakken
6. voedingsverpakkingen
7. piepschuim
8. verzorgingsproducten
9. stukken glas
10. blikjes


Lobby werpt eerste vruchtjes af

Al sinds 1995 strijdt Surfrider Foundation Europe voor een brede erkenning van zee-afval als vervuiling. Voorlopig is dat enkel in Frankrijk het geval. Gek genoeg heeft de International Maritime Organization pas sinds 1 januari 2013 een algemeen verbod op afval in zee dumpen goedgekeurd. Wat niet verboden is, kon dus ook nooit bestraft worden. Op Europees niveau wordt afval vanaf 2020 een criterium in de Europese waterkwaliteit, dat is nu dus nog steeds niet het geval!

Ook de strijd tegen de niet-herbruikbare plastic tasjes boekt zijn eerste bescheiden succesjes. De Europese Commissie stelde een richtlijn voor met als streefcijfer een vermindering van 80 procent plastic tasjes. De lidstaten kunnen die nastreven door heffingen of beperkingen op te leggen of door de tasjes helemaal te verbieden. Surfrider Foundation bepleit het laatste. De mogelijkheid om te verbieden is al een eerste overwinning op de plastic industrie die bleef volharden dat een verbod illegaal zou zijn. Het voorstel wordt op 14 april in het Europees parlement gestemd.

Studio Brussel Live op locatie!

Studio Brussel zorgt al jaren voor de soundtrack bij het leven en deelt ook onze bekommernis. Op zondag 23 maart slaan ze hun tenten op in Koksijde bij Surfclub Windekind om van daaruit LIVE uit te zenden (13-18u) en zo de Swell Clean Beach Cup via de radiogolven een hart onder de riem te steken.

Surfrider Foundation Europe

Surfrider Foundation Europe is in 1990 in het Franse Biarritz opgericht door een groepje surfers waaronder drievoudig wereldkampioen Tom Curren. De organisatie bouwde een stevige expertise op. Er wordt actief en educatief gewerkt op waterkwaliteit, zee-afval, maritieme infrastructuur en transport, kunstmatige ingrepen op de kustlijn en bescherming van surfspots. Vandaag bestaat Surfrider Foundation Europe uit een netwerk van 1700 vrijwilligers, 10.000 leden en 100.000 sympathisanten in 40 lokale afdelingen die actief zijn in 12 Europese landen.

www.surfrider.eu

CBC_poster_soda_orange_baseline

2 commentaires

  1. Kite4all

    Cela dit qu’il faut participer à cet évènement! Faites passer le message…

  2. denis deb

    en francais sa dit quoi

Laisser un commentaire

Votre adresse e-mail ne sera pas publiée. Les champs obligatoires sont indiqués avec *

*